Hibrit otomobillere olan ilgi azalıyor
Sadece pille çalışan otomobillerin dünya çapındaki satışları geçen yılın iki katından fazla oldu. Ancak bu fark hızla kapanıyor. Elektrikli araçların satışları 2024’ün ilk yedi ayında bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 50 artarken, hibrit otomobiller için bu oran sadece yüzde 8’di.
Volvo bu ay 2030’a kadar tamamen elektrikli olma taahhüdünden geri adım attı. Şimdi hibrit otomobiller ve elektrikli otomobillerin yılın sonuna kadar satışlarının yüzde 90’nını oluşturacağını söylüyor.
Geçtiğimiz ay Ford, büyük bir tamamen elektrikli SUV yapma planlarından vazgeçip bunun yerine hibrit gücü tercih ettiğini duyurdu. Hyundai hibrit yelpazesini yedi modelden 14 modele çıkarıyor.
Volkswagen de pille çalışan otomobiller için planlarını yeniden değerlendirirken hibritlere yatırımlarını artırma sözü verdi.
Tüketiciler ucuz olduğundan dolayı hibrit otomobillere yöneliyor. Ford’un patronu Jim Farley, Tamamen elektrikli araçları çalıştırmak için gereken büyük piller onları benzinli arabalardan çok daha pahalı hale getiriyor. Bu, kitle pazarına satış söz konusu olduğunda bir sorun; çoğu alıcı “prim ödemeyecek” diyor. Buna karşılık, fişe takılan hibritler çok daha küçük pillerle çalışıyor.
Genellikle 20 kilovat-saatlik bir üniteye sahipler, bu da elektrikli otomobillerin yaklaşık üçte biri büyüklüğünde . Sonuç olarak, elektrikli araçlar benzinle çalışan arabalardan sadece biraz daha pahalı ve çalıştırma maliyetleri daha düşük. Hibritler genellikle pilleriyle yalnızca yaklaşık 40 mil yol alabilse de, benzin kullanma seçeneği birçok pille çalışan otomobil sürücüsünün şarjının bitmesiyle ilgili yaşadığı endişeyi ortadan kaldırıyor.
Ancak hibrit modası geçici olabilir. 16 diğer Amerikan eyaleti tarafından benimsenen Kaliforniya’daki kurallar, 2035 yılına kadar otomobil üreticileri tarafından satılan yeni araçların yalnızca yüzde 20’sinin plug-in hibrit olabileceğini; geri kalanının tamamen elektrikli olması gerektiğini öngörüyor. 2035 yılına kadar hibritler de dahil olmak üzere benzinli motorlarla çalışan tüm otomobillerin satışını yasaklayacak.
O zamana kadar hibritler daha az rekabetçi olabilir. Pil fiyatları düşüyor ve üretim genişledikçe ve yeni kimyalar geliştirildikçe daha da düşecek. Renault gibi otomobil üreticileri, Çin rekabetinin teşvikiyle mevcut tekliflerinden önemli ölçüde daha düşük maliyetli elektrikli araç modelleri piyasaya sürmeyi planlıyor . Şarj ağları genişlemeye devam ediyor.
patronlardunyasi.com